Select Page

 

EELK Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse õpetajat Patrik Göranssoni intervjueeris Heiki Haljasorg

Kus ja millal Lucia sündis?

Umbes aastal 286 Sürakuusa linnas Sitsiilia saarel. 

Mis on Püha Lucia atribuudid ehk  sümbolid, mille järgi tunneb teda ära kunstis? Kelle kaitsepühak on Püha Lucia?

Püha Lucia (283-304) atribuudid on väljatorgatud silmad kandikul ning mõõgaga läbitorgatud kael. Ta on pimedate kaitsepühak.

Kuidas sai Luciast kristlane? Ja mis roll oli siin tema emal Eutychial ja Püha Agathal?

Tal oli õnne kasvada kristlasena nagu oli tema emagi. Püha Lucia oli salaja lubanud igavesti neitsiks jääda, aga ei julgenud seda kellelegi öelda. Kui ta ema oli haigeks jäänud, tegid nad ühise palverännaku Püha Agatha hauale ja ema sai imeliselt terveks. Siis Lucia julges ka rääkida oma lubadusest neitsiks jääda ja ema mõistis teda, aga väljavalitud peigmees vihastas ja andis Lucia võimudele välja kui kristlase (tol ajal toimus laialdane kristlaste tagakiusamine ja tapmine – toim).

Luciast ja eriti silmadest oli lummatud üks Sitsiilia noormees. Kuidas see lugu edasi läks?

Lucia oli valmis loobuma oma silmadest, et ei peaks oma lubadust igavesti neitsiks jääda murdma.

Püha Lucia suri märtrina Rooma keiser Dioclentianuse ajal, kes valitses 283-305. Mille poolest oli keiser Dioclentianus tuntud? Ja millised olid oli Püha Lucia surmaasjaolud?

Rooma keiser Dioclentianus oli tuntud selle poolest, et tema valitsemisajal viidi läbi viimane ja kõige hullem kristlaste tagakiusamine. Luciat püüti mitmel viisil häbistada ja tappa, kuid ilma tulemuseta. See kõik kinnitas Jumala kõikvõimsust, et inimesed ei saa midagi teha, kui tema ei luba. Lõpuks sai siiski Lucia anda oma veretunnistuse: tal torgati mõõgaga kõriläbi.

Kus võib leida Püha Lucia reliikviaid? Miks kristlased on reliikviaid austanud?

Tema kodulinnas Sürakuusas ning väidetavalt ka Veneetsias ja Metzis (tänapäeva Prantsusmaal). Pühakud on juba praegu Jumala juures ja mis on nendest jäänud annavad ühendust taevariigiga.

Miks esimeste sajandite kristlased olid keisri kujule ohverdamise asemel valmis minema surma? Mida see räägib meile nende usust? Kuidas endale sama suur usk saada?

Kui eitan või kaotan oma usu, siis ma kaotan võimaluse pääseda taevariiki ja rumal on vahetada mõned aastat siin selle vastu, et jään õndsast igavikust ilma. Märter on veretunnistaja ja märtrite veri on Kiriku seeme. Ja just sellega inimesed kinnitavad oma usku.

Kui elan kiriku elu ja võtan vastu kõik, mida Jumal tahab mulle anda Sõna ja sakramentide kaudu, siis usk saab kinnitust ja kasvab just nii tugevaks, kui on vaja. Jumal ei lase kedagi proovile panna rohkem, kui ta jaksab kanda. Kui rasked hetked tulevad siis saame abi ja jõudu, mida vajame ning me ei vaja ega suuda seda ette kokku korjata. Sest nii teeks see meid ülbeks ja siis läheks ikka kõik kaotsi.

Kas kõik lood, mida Acta Martyrum’is ehk „Märtrite tegudes“ ja Legenda Aurea’s ehk „Kuldses legendis“ Püha Lucia kohta räägitakse vastavad tõele?

Meie ajal on paljud ülikriitilised ja mina soovitan kõikidele, kes ei taha neid vanu legende usaldada, et nad ise prooviksid alustada mitte millestki mingi legendi ja siis saaks kogeda kui hästi või halvasti see läheb. Teine asi on muidugi see, et neid jutte räägiti tolleaegste legendide keeles. Iga ajastu jutud on iga ajastu väljendusvormides.

Millal on Püha Lucia päev ehk luutsinapäev? Millised on rahvakombed Rootsis sellel päeval? Kes on tüdruk küünlad peas, stjärngosse, tomtar? Ja mis on lussekatter?

Püha Lucia päev on 13. detsembril. See oli vana kalendri järgi pärast kõige pimedamat ööd, Lucia nimi tähendab valgusetoojat. Püha Lucia päev on selletõttu kindlustanud oma populaarsuse rahva seas. Tema tähtpäeva tähistatakse enne päikesetõusu Lucia rongkäiguga, kus üks tüdruk on Lucia ning kannab peas küünlapärga või krooni ning teised tüdrukud kannavad küünlaid käes, poisid kannavad pikki torumütse tähtedega ja sellepärast nimetatakse tähepoisteks. Kõik osalejad kannavad pikki valgeid särke. Lussekatter on safraninga küpsetatud saiakesed, mida pakutakse koos piparkookidega. Joogiks on tavaliselt glögi või kohv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kas Nobeli preemiaid antakse laureaatidele kätte samal nädalal, kui on Püha Lucia päev? Ja kas Nobeli preemia laureaadid näevad ka Püha Lucia päeva tähistamist?

Nobeli preemia laureatidele antakse preemiad kätte 20. detsembril. Ja tavaliselt neid siis üllatatakse Püha Lucia päeva tähistamisega paar päeva hiljem.

Eesti rahvakommete järgi otsiti luutsinapäeval pööningul luutsit taga ja püüti teda välja ajada. Püüdjad ootasid kotiga all, et luutsi kinni püüda. Tavaliselt lõppes kogu otsimine hüüdega, et luutsi on käes, mille järel visati kotihoidjale vett kaela. Kas selline komme toob viljaõnne? 

Automaatika ei toimu, vaid kõik on Jumala käes ja temalt on parem seda palvega paluda.

Püha Lucia järgi on saanud oma nime ka üks riik Saint Lucia. Kus see riik asub ja mis on sellele riigile iseloomulik?

Saint Lucia on üks Kariibi mere saareriik, mida ma ei ole kahjuks saanud ise külastada. Aga Kariibi mere saared on muidu ju tuntud kui hea puhkuse sihtkoht. Ja kes teab, võibolla tekib tulevikus selline puhkamise võimalus.

Lucia nimi tuleb ladinakeelsest sõnast „lux“. Miks on aasta kõige pimedamal ajal vaja inimestele valgust? Ja millist valgust vahendavad pühakud inimestele?

Ilma valguseta pole elu võimalik. Sellega saame öelda, et ta on enam-vähem sama tähtis kui õhk. Kui on liiga pime, siis kaob ka jõud ja jaks. Me ootama kõik valgusetoojat, kes ka kinnitab, et jõulud on lähedal. Pühakud on Jumala ligiduses ja nad peegeldavad tema valgust meile. Ja nagu kunagine Uppsala peapiiskop Nathan Söderblom ütles, siis pühakud on oma eluga näidanud et Jumala on olemas.

Avafoto: Catholic Truth Society
Fotod: Patrik Göransson. Püha Lucia päeva fotod Tallinna Rootsi Mihkli kirikus (kõik erakogu)